Odnaleźć utracony artyzm....
Odnaleźć utracony artyzm....
... czyli jak cieszyć się małymi rzeczami, a nie tylko wielkimi. Wczoraj dojechał do mnie mój nowy mały więc od razu go wyciągnąłem na zewnątrz na szybkie testy. Co prawda wystawiłem go tylko na balkonie, ale głównie w tym celu został zakupiony. Trochę zajęła kolimacja i bez chłodzenia niemal w centrum miasta z zasłoniętym horyzontem przez bloki i drzewa rozpocząłem walkę. Trochę trzeba się namęczyć, żeby ustrzelić coś nie widząc gwiazd słabszych niż 3 - 3,5 mag, ale frajda po tak dużej przerwie nieoceniona. O trudach niech świadczy, że nie znalazłem M44 chociaż męczyłem się dość długo
Następnie uderzyłem (na wyrost powiedziane), w Lwa i po chwili poprawek i prób ustrzeliłem triplet. Jestem w szoku, że udało się go wyłuskać moim małym mając świecące sodówy w oczy i blask światła z mieszkania za plecami. Sprawdzałem kilka razy, ale faktycznie tam był.
Kolejnym celem padł kolejny dla małych sprzętów i słabych warunków triplet, M95, M96 i M105. Wypada wspomnieć, że były naprawdę słabe w miejskich warunkach balkonowych z małym sprzętem i naswietlonymi oczami.
Na deser zawitałem do M3. Ciężko tutaj mówić o jakimkolwiek rozbiciu i bez szans na najmniejszą chociażby ziarnistość, ale ładna i wyraźna puchata kulka była miłym widokiem. Podczas tych męczarni towarzyszył mi mój 7-letni syn, który dzielnie znosił trudy oczekiwania bawiąc mnie szeregiem kosmicznych pytań
Odwiedziliśmy też kilka najjaśniejszych gwiazd takich jak Arktur, Regulus, Procjon... Żeby być prawie profesjonalnym należy wspomnieć iż galaktyki i gwiazdy oglądaliśmy w powiększeniu 57-krotnym, a kulkę, w x83 i x107, gdzie już traciła na jakości w tych warunkach. To był piękny wieczór...na zdjęciu bohater tamtej nocy, ale w warunkach domowych nie bojowych
Następnie uderzyłem (na wyrost powiedziane), w Lwa i po chwili poprawek i prób ustrzeliłem triplet. Jestem w szoku, że udało się go wyłuskać moim małym mając świecące sodówy w oczy i blask światła z mieszkania za plecami. Sprawdzałem kilka razy, ale faktycznie tam był.
Kolejnym celem padł kolejny dla małych sprzętów i słabych warunków triplet, M95, M96 i M105. Wypada wspomnieć, że były naprawdę słabe w miejskich warunkach balkonowych z małym sprzętem i naswietlonymi oczami.
Na deser zawitałem do M3. Ciężko tutaj mówić o jakimkolwiek rozbiciu i bez szans na najmniejszą chociażby ziarnistość, ale ładna i wyraźna puchata kulka była miłym widokiem. Podczas tych męczarni towarzyszył mi mój 7-letni syn, który dzielnie znosił trudy oczekiwania bawiąc mnie szeregiem kosmicznych pytań
Odwiedziliśmy też kilka najjaśniejszych gwiazd takich jak Arktur, Regulus, Procjon... Żeby być prawie profesjonalnym należy wspomnieć iż galaktyki i gwiazdy oglądaliśmy w powiększeniu 57-krotnym, a kulkę, w x83 i x107, gdzie już traciła na jakości w tych warunkach. To był piękny wieczór...na zdjęciu bohater tamtej nocy, ale w warunkach domowych nie bojowych
- Załączniki
-
- IMG_20200318_222012.jpg (2.87 MiB) Przejrzano 7282 razy
Re: Odnaleźć utracony artyzm....
O, a co się stało? Lenistwo wzięło górę czy zdrowie albo brak czasu?
Tuba jest 100% metal w każdym elemencie (poza plastikowym celownikiem)? bo zabawka dość droga.
Ja tam wole jednak świeże powietrze pod pełną sferą niebieską i konkret apertury. A stare czasy obserwacji z okna jakoś nie wspominam z rozrzewnieniem, choć były realizowane często.
Tuba jest 100% metal w każdym elemencie (poza plastikowym celownikiem)? bo zabawka dość droga.
Ja tam wole jednak świeże powietrze pod pełną sferą niebieską i konkret apertury. A stare czasy obserwacji z okna jakoś nie wspominam z rozrzewnieniem, choć były realizowane często.
Fajnie wygląda. Taki zgrabny.
A czy na podstawie jest kompas?
A czy na podstawie jest kompas?
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Sama tuba jest metal natomiast montaż wtórnego plastik.s-o-c-z-i pisze: ↑20 mar 2020, 22:05O, a co się stało? Lenistwo wzięło górę czy zdrowie albo brak czasu?
Nie lenistwo, ani problemy zdrowotne, ani też brak czasu. Po pierwsze pogoda nie zawsze jest pewna żeby jechać 1h na miejsce, z którego obserwuję, po drugie mogę go na szybko wystawić na stół na balkonie i pokazać dzieciakom trochę nieba bez zabierania w monotonne całonocne wyprawy i samemu też mieć frajdę, po trzecie obecnie przez kilka miesięcy w dobie rozwijającej się epidemii może być problem ze spotkaniami, po czwarte jestem w trakcie zakupu działki i budowy domu i chociaż nie muszę sprzedawać do tego sprzętu to wolę mieć zapas gotówki, po piąte mój główny towarzysz wypraw miał się wyprawić za średnią wodę na dłużej i w związku z tym wyjazdy byłyby naprawdę rzadkie, po szóste jak się uda sfinalizować budowę i działkę to będę tam potrzebował co najmniej 16 cali
Nie wygląda drogo bo za 6 cali kompletnego i lekkiego mobilnego sprzętu dajesz 1000 zł. Jedyne co możesz kupić w tej cenie to Synta 6, która waży 18 kg, a ten maluch 9kg i daleko jej do mobilności tego malucha zarówno w transporcie jak też operowaniu na balkonie.
Tak, chociaż to zbędny gadżet dla mnie. Jest naprawdę zgrabny i poręczny. Jedyne co mu brakuje to rączki do przenoszenia, ale w Julii są świetne porządne rączki po 8zl, w którą go zaopatrzę. No i waga 9kg za kompletny 6 calowy teleskop, który jest naprawdę kompaktowy to super sprawa. Jedyny minus jak dla mnie to, że nie dali tam przyzwoitego Crayforda jak w Syntach.
Kurcze. Faktycznie 9 kg za 6 cali to całkiem nieźle. A jakie niebo nad działką będzie jesli można zapytać ?
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
DO Starlight 15x70
DO Starlight 15x70
Jeżeli nikt mi jej nie sprzątnie zanim zostanie zaakceptowana przez znajomego co będzie budował dom to będzie 15 arów pod niebem 21,25 mag/arcsec2 więc całkiem przyzwoicie, a zarazem 10 km do małego miasta gdzie mam dostęp do wszystkiego co można potrzebować do życia. Taki kompromis z żoną
Niech ten znajomy weźmie pod uwagę, że ja chciałbym mieć też tam swój metr kwadratowy na pier plus wifi
...
Czyli duże apertury idą na dłuższy czas w odstawkę u Sebastiana
Ano tak, chyba będzie roczna przerwa, ale potem mam nadzieję iść w górę na minimum 16...
W obecnej sytuacji na świecie, to coś nie jestem przekonany czy dobrze robisz wyprzedając wszystko. Potem odbudowa podobnego zestawu prawdopodobnie będzie dużo droższa.
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni