Asteryzmy (Mon) Jednorożec

Awatar użytkownika
midimariusz

Asteryzmy (Mon) Jednorożec

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:19

Jednorożec

Mapa ogólna:
MonAll.png
Wykaz asteryzmów:

1. Róg Jednorożca
2. Choinka
3. Gwiezdna broń
4. Potwór z Loch Ness
5. Trójka Pakana / Ząb
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Re: Asteryzmy (Mon) Jednorożec

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:20

1. Róg Jednorożca

Gwiazda odniesienia: SAO133558

Sześć niebiesko-białych gwiazd tworzy Róg Jednorożca. Asteryzm ma oczywisty kształt trójkąta, róg jednorożca. Gwiazdy są stosunkowo słabe, ale ponieważ nie ma gwiazd tła, asteryzm jest łatwy do rozpoznania. Wszystkie gwiazdy mają ten sam kolor i wielkość. Asteryzm jest również znany jako „Grot Strzały”.
ry Róg.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:21

2. Choinka

Gwiazda odniesienia: NGC 2264

NGC 2264 to bardzo dobrze znana gromada otwarta z pewnym wzorem. Wiele jasnych
gwiazd w tej grupie pozwala temu wiecznie świątecznej choinki. Ta
wzorzysta gromada otwarta jest obowiązkowym punktem dla astro-hobbystów. Ta gromada gwiazd znajduje się w Mgławicy Stożkowej. Widok tego wzoru
zrekompensuje wszystkie obiekty, których nie można znaleźć lub dobrze zobaczyć w teleskopie. Ta mieszanka asteryzmu to ładny widok w lornetce 50 mm przy 12x , chociaż
większe powiększenie byłoby miłe. Choinka to wspaniała niespodzianka w większych teleskopach przy niskim powiększeniu. Kształt drzewa o promieniu pół stopnia pojawia się przy 9,5 magnitudo, a jeśli przyjrzysz się wystarczająco uważnie, zobaczysz pod choinką mgławicę w opakowaniu prezentowym. Znalezienie tej gromady otwartej będzie rozpraszające, ponieważ w tym obszarze znajduje się tak wiele
interesujących grup gwiazd. Aby zlokalizować tę gwiezdną sosnę, znajdź gwiazdę 24 Gemini, która jest Alhena. Przejdź na południe 4 stopnie od Alheny do gwiazd 30 i 31 Gemini, a NGC 2264 będzie tylko 3 stopnie na południe od tych dwóch gwiazd. To trochę jak zejście przez komin prosto na choinkę, jeśli jesteś Świętym Mikołajem.
rys Choinka.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:21

3. Gwiezdna broń

Gwiazda odniesienia: 24 mon

Gwiezdna Broń - asteryzm około 10 gwiazd, w zależności od obserwatora. Łatwy do odnalezienia gdyż lufę stanowią Delta Mon i 21 Mon.
Rys Gwiezdna bron.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:22

4. Potwór z Loch Ness

Gwiazda odniesienia: Potwór z Loch Ness

W tej konstelacji potwór unosi się na szczycie wodnego strumienia Drogi Mlecznej,
tylko czekając, aż ktoś zrobi mu zdjęcie.
Potwór z Loch Ness, jest widoczny w lornetce 50-m. przy 10x powiększeniu.
Gromada otwarta M48 znajduje się nieco ponad trzy stopnie w kierunku wschodnim. Są trzy jasne gwiazdy w kształcie trójkąta tuż nad Potworem. Ta trójkątna grupa jest widoczna 27, 28 i 29 Mon. Trzy gwiazdy są widoczne gołym okiem i łatwe do zobaczenia w dowolnym szukaczu. Widzę te trzy gwiazdy jako sieć rybacką rzuconą wysoko w powietrze nad Potworem. Jedenaście gwiazd pojawia się o wielkości 9, które tworzą kształt potwora. Kształt jest oczywisty do wyobrażenia. Potwór z Loch Ness to mała grupa ośmiu gwiazd zaledwie jeden stopień na południe od gwiazdy 27Monoceros.
Ten asteryzm ma pole ¾ stopnia i jest przyjazny dla większości teleskopów średniej wielkości. Na zdjęciu jest wiele gwiazd tła, które nie pojawią się w okularze.
Rys Loch Ness.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 01 paź 2024, 16:23

5. Trójka Pakana / Ząb

Gwiazda odniesienia: SAO152043

Ten asteryzm ma kształt „3”. Widocznych jest od 15 do 20 gwiazd o wielkości od 9 do 10. Ze względu na jego rozmiar, możesz najlepiej obserwować 3 Pakana za pomocą lornetki lub teleskopu o niskim powiększeniu. Narysuj linię między gwiazdami γ i θ w Wielkim Psie. Przedłuż nos Wielkiego Psa o 1/4e linii, którą właśnie narysowałeś. Tutaj znajdziesz 3 Pakana.

Druga nazwa tego asteryzmu to ząb.
Rys 3 Pakana 2.png
Rys 3 Ząb.png
Mój blog

ODPOWIEDZ
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni