Asteryzmy (Hya) Hydra

Awatar użytkownika
midimariusz

Asteryzmy (Hya) Hydra

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:35

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2024, 20:49 przez midimariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Re: Asteryzmy (Hya) Hydra

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:37

1. Ćma / M48

obszar: 1 stopnia
Jasność: 5 mag.
Obiekt odniesienia: M48

Prawda jest taka, że gromada M 6 Motyl jest już zajęta, więc potraktujemy naszą M 48, jako Ćmę. Ta gromada otwarta, jest niezłym eksponatem na niebie. Teraz zasługuje na wyróżnienie jako gromada otwarta wzorcowa zwana Ćmą. Asteryzm zajmuje około jednego stopnia nieba.
Lornetka 80mm i powiększeniu 14x pokaże dobrze Ćmę. Ze względu na swój mały rozmiar będą odpowiednie teleskopy o małej ogniskowej i średniej wielkości reflektory. Należy pamiętać, że do oglądania zaleca się szerokie pole widzenia. Ćma jest widoczna w każdym szukaczu pod ciemnym niebem jako kawał kurzu w gwiaździstej szafie Drogi Mlecznej. Aby znaleźć M 48, zlokalizuj gwiazdy 1 i 2 Hydry. Ćma znajduje się około 3 stopnie na południowy zachód od tych dwóch gwiazd. Jak wszystkie gromady otwarte używane do tworzenia wzorów w tym katalogu, zewnętrzne gwiazdy wyznaczają jedynie kształt.
Rys Cma.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:37

2.Parasol

Gwiazda odniesienia: 6 Hya

Ten konkretny parasol jest dla tych, którzy są naprawdę bardzo wrażliwi na światło gwiazd. Parasolka jest jasna i łatwa w lornetce 50 mm przy powiększeniu 10x. Ten parasol zajmuje
rozmiar 2 stopni. Parasol jest klasyfikowany jako asteryzm z najwyższej półki ze względu na swój rozmiar, jasność i kształt. Przecież sama laska na końcu rękojeści jest dobrze widoczna. Niestety, podwójna gwiazda o numerze STF1261 powoduje zakrzywienie tego kształtu.
Najjaśniejsza gwiazda to 6 Hydra, łatwa do znalezienia na niebie. Ten asteryzm znajduje się zaledwie 9 stopni na południowy wschód od M 48 i zawiera łącznie 14 gwiazdek. Ten asteryzm jest najdoskonalszym wzorem do pokazania a zlotach astronomicznych.
Rys parasol.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:38

3. Konik na biegunach

obszar: 1.5 stopnia
Jasność: 7 mag.
Gwiazda odniesienia: HR3578

Kto nigdy nie miał konia na biegunach? Do jasności 8,5 mag. jest 13 gwiazdek, które kształtują się właśnie tak, jak koń na biegunach. Dodaj do tego kilka słabszych gwiazd
przeczesz grzywę i jesteśmy gotowi do jazdy! Asteryzm jest wyraźnie widoczny w lornetce 50mm przy 10x. Jest kilka gwiazd w tle, ale ten jasny obraz jest łatwy. Ten asteryzm ma rozmiar 2 stopnie. Zlokalizowanie tego asteryzmu jest naprawdę łatwe.
Znajduje się 3 stopnie na wschód od gwiazdy 9Hydra. Jeśli właśnie skończyłeś szukać
Parasolki wystarczy, że skierujesz się o 6 stopni na południowy wschód i będziesz gotowy do szaleństwa.
Rys kon.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:39

4. Tiara / Dzban

Jasność: 8 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO136534

Dwa w cenie jednego. Są widoczne dwa asteryzmy ułożone w ten sam wzór pod różnymi kątami.
Różne asteryzmy widoczne są w zależności od patrzenia. Rozpatrzymy je oddzielnie.

* Tiara / Korona
Korona lub tiara gwiazd wymaga dobrego gustu w zakresie wyglądu zewnętrznego czaszki.
Cała korona składa się z gwiazd o jasności 8–10 mag i jest widoczna w lornetce 50mm przy 10x.
Dwie gwiazdy na samym szczycie Korony są o jasności 7 magnitudo i 7,5 magnitudo. Cała Korona liczy około 20 gwiazd i ma rozmiar 4 stopni. W okularze jest mnóstwo słabych gwiazd. Jeśli możesz zobaczyć ten asteryzm bez większej pomocy, to będzie koronnym osiągnięciem. Gwiazda 30 Hydra, Alphard, byłaby pierwszą gwiazdą, którą zlokalizowano, rozpoczynając poszukiwania
tego asteryzmu. Naszym drugim punktem jest Gwiazda 23 Hydra, 4 stopnie na północny zachód od Alphard.

* Dzban/Wazon
Wazon z kwiatami to drugi asteryzm znajdujący się w tej grupie gwiazd.
Jeśli przyjrzysz się bliżej wazonowi z kwiatami, przechyl głowę o 90 stopni w lewo
bardzo ostrożnie, zobaczysz Koronę. Wazon z kwiatami jest łatwo widoczny w porównaniu do korony. Ma rozmiar 1 stopnia. Posiada 10 gwiazd o jasności 8,5mag lub jaśniejszych, które wyznaczają jego kształt. W tym asteryzmie znajduje się łącznie 12 gwiazd.
Jak widać, w tym wazonie nie ma kwiatów. Wazon z kwiatami stoi do góry nogami na niebie i w ten sposób cała jego zawartość zostaje opróżniona. Ten pojedynkowy asteryzm jest koniecznością dla tych, którzy „Widzą wszystko”.
Rys Tiara.png
rys dzbanek.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:40

5. Serce

Gwiazda odniesienia: SAO155429

Osiem gwiazd pokazuje podstawowy kształt Serca przy jasności 10,0 mag. Szesnaście
gwiazdy o jasności do 11,5 mag uzupełniają ten asteryzm. Lornetka lub teleskop o średnicy 4–6 cali będzie dobrym wyborem. Miłość jest ślepa to i Serce jest słabe.
Serce znajduje się nieco na północny wschód od gwiazdy 38 Hydra, o mniej niż stopień. Jest wiele
słabych gwiazd w okolicy, ale większość z nich nie będzie widoczna w okularze. Serce robi
Dobrą robotę z naniesieniem wzoru w okularze, chociaż wydaje się, że jest tam kilka gwiazd
które były nieśmiałe przed kamerą. Znajduje się tam gwiazda zmienna o jasności 6mag i numerze HD83754 znajduje się nieco ponad jeden stopień na północ od 38 Hydry.
Rys Serce.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:41

6. Odkurzacz

Jasność: 9 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO156237

Odkurzacz - składa się z około 12 gwiazd. Najłatwiej odnaleźć go znajdując gwiazdę Nu Hya. Asteryzm będzie jako przedłużenie linii biegnącej do Nu Hya z Ksi Hya, w odległości trochę powyżej pół stopnia.
Rys Odkurzacz.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:41

7. Konik morski

Jasność: 9 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO181408

Przepiękny asteryzm składający się z 11 gwiazd. Najłatwiej go odnaleźć znajdując gwiazdę Psi Hya, która stanowi oko konika.
Rys Konik morski.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:42

8. Nocna Sowa

obszar: 1 stopnia
Gwiazda odniesienia: 47 HYA

Nocna Sowa - ciekawy asteryzm w kształcie Sowy. Chociaż gwiazdy budujące sylwetkę są dość słabe to jej oczy tworzone z 47 i 48 Hya wypadają fantastycznie rozświetlając przestrzeń.
Rys Nocna Sowa.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:43

9. Trójkąt Hydry

Gwiazda odniesienia: SAO182212

Trójkąt ma obszar tylko pół stopnia. Gwiazdy, które tworzą ten asteryzm, są słabe: najjaśniejsza ma wielkość 9,5. Pozostałe 6 gwiazd w trójkącie ma wielkość od 11 do 12. Użyj teleskopu, aby obserwować Trójkąt.
Rys Trójkąt.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:43

10. Packa na Muchy

obszar: 3 stopnie
Jasność: 6 mag.
Gwiazda odniesienia: U Hya / HR4163

Mucha i Packa na Muchy - Packa składa się z 8 gwiazd z czego 3 tworzą uchwyt, a za Muchę robi gwiazda U Hya od której najlepiej zacząć szukanie Packi.
Rys Packa.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:44

11. Mały skorpion

obszar: 5 stopni
Gwiazda odniesienia: 56 Hya

Mały Skorpion - mniejsza kopia gwiazdozbioru Skorpiona składająca się z 11 gwiazd. Nie jest to aż tak mały Skorpion, bo zajmuje 5 stopni, więc jest to typowy obiekt pod lornetki. Asteryzm znajduje się obok NGC 5694 kierując się w stronę Wagi. Gwiazdy 55-57 Hya. Dość ładny asteryzm.
Ty Maly Skorpion.png
Mój blog

Awatar użytkownika
midimariusz

Post autor: midimariusz » 29 wrz 2024, 20:45

12. Wielbłąd

obszar: 39’
Jasność: 7 mag.
Gwiazda odniesienia: SAO 178461

Wielbłąd - tworzony przez 11 gwiazd. Asteryzm dość ładny, ale znajdujący się nisko. Gwiazda HD 87793 to czubek jego głowy.
Rys Wielbłąd.png
Mój blog

ODPOWIEDZ
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni