Wrzucam moje pierwsze podejście do tego obiektu. Już widzę, że chyba przesadziłem ze skalą i jest jednak obiekt za duży na newtona 8" i apsc.
Niemniej jednak co bym nie czarował kolorystyka wychodzi mi zawsze taka i daleko jej do referencyjnej od Patryka
Kolejne podejście będzie chyba jednak refraktorem. Chyba, że podepnę do newtona kolejnego Canona 6D, którego dostałem od dzieciątka (szkoda, że dzieciątko nie umie robić astro moda i muszę wysłać go do Michała )
M33
Re: M33
Bardzo fajnie wyszło. Jednak apertura robi swoje, bo ilość detalu jest powalająca. Trochę faktycznie jest przyciasnawo, ale ja bym nic nie zmieniał. Jest idealnie. Z tą kolorystyką bym też nie przesadzał. Ty paliłeś pod ciemnym niebem bez żadnych filtrów. Moje niebo jest kiepskie i miałem założony L-Pro więc to u mnie są zafałszowane kolory. Wg mnie jest bardzo dobrze
...
Re: M33
Dzięki, cieszę się, że wg Ciebie jest ok Mi też się podobaPatrix pisze: ↑07 sty 2025, 15:00Bardzo fajnie wyszło. Jednak apertura robi swoje, bo ilość detalu jest powalająca. Trochę faktycznie jest przyciasnawo, ale ja bym nic nie zmieniał. Jest idealnie. Z tą kolorystyką bym też nie przesadzał. Ty paliłeś pod ciemnym niebem bez żadnych filtrów. Moje niebo jest kiepskie i miałem założony L-Pro więc to u mnie są zafałszowane kolory. Wg mnie jest bardzo dobrze
Tak na prawdę obiekt mógł się zmieścić idealnie w kadr gdybym tylko miał rotator. Niestety aparat z korektorem mam wkręcony na sztywno do wyciągu z bardzo małym zapasem ostrzenia więc bez podniesienia lustra nic więcej się nie zmieści.
A pech chciał, że M33 była ustawiona prostopadle do formatu zdjęcia
Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni