W sumie to było pierwsze światło z Esprita. Chciałem zobaczyć jak sobie poradzi z pełną klatką i jak widać poradził sobie całkiem dobrze. Na górze został jaśniejszy pasek, który z jakiś przyczyn się tam pojawił.Najlepsze jest to, że na innych zdjęciach spod ciemnego nieba on nie występuje, więc być może w co wątpię, jest to jakiś artefakt od latarni które mam obok ogrodu.
Esprit 80ED, Canon 6D mod, Optolong L-Pro - 135x120sek ISO 800
Sadr i okolica
- midimariusz
Re: Sadr i okolica
Bardzo ładna fotografia. Wczoraj obserwowałem ten obszar przez filtr H Alfa i byłem w szoku ile tam jest wodoru! W każdą stronę są jakieś mgławice. A Orion w tym paśmie to petarda!
To moja fotka z tego regionu. Czas 3 sek. Ogniskowa 29mm + H Alfa A7S Mod
To moja fotka z tego regionu. Czas 3 sek. Ogniskowa 29mm + H Alfa A7S Mod
Mój blog
Re: Sadr i okolica
Obserwowałeś przez Halpha wizualnie? Myślałem, że oko ludzie nic nie widzi w tym paśmie, ale może faktycznie trzeba by spróbować.midimariusz pisze: ↑26 paź 2024, 19:13Wczoraj obserwowałem ten obszar przez filtr H Alfa i byłem w szoku ile tam jest wodoru!
A co do twojej fotki, to ja masz RAW-a, to rozdziel to na kanały i obrób tylko czerwony kanał. Będzie znacznie lepiej.
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni