W sumie to były testy obiektywu, który pożyczyłem od Marvaz-a, więc podpiąłem go pod starego Canon 60D, posadziłem na Skyguiderze i bez jakiś nadziei na dobrą fotkę puściłem go w klatkach po 40 sek. Dopiero niedawno przeglądając materiał zauważyłem zieloną krechę i już wiedziałem, że jednak coś z tego będzie. Ten smaczek dodał wg mnie fajny dynamiczny efekt do kadru. Fotka jest bez ditheringu i powstał potężny walking noise, ale to miały być testy szkła, dlatego trochę po macoszemu potraktowałem ten zestaw.
Canon 60D, Samyang 85mm-nie pamiętam przysłony, Skyguider - 140x40sek
M45 z bonusem
Re: M45 z bonusem
Świetny strzał, gratulacje
Miałeś sporo szczęścia z tym kadrem, gdybyś ustawił Plejady w centrum byłoby po ptokach.
Całkiem fajny obrazek dał ten Samyang - a mówią, że taki beznadziejny do astro. Myślałem nad nim ale ostatecznie kupiłem Sigmę 105EX.
Kurcze muszę kupić trzeci montaż bo po tej fotce zatęskniłem do szerokich obiektywowych kadrów
Miałeś sporo szczęścia z tym kadrem, gdybyś ustawił Plejady w centrum byłoby po ptokach.
Całkiem fajny obrazek dał ten Samyang - a mówią, że taki beznadziejny do astro. Myślałem nad nim ale ostatecznie kupiłem Sigmę 105EX.
Kurcze muszę kupić trzeci montaż bo po tej fotce zatęskniłem do szerokich obiektywowych kadrów
Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 1100D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 6D mod
Foto 3: Canon 6D + Samyang 14mm, Samyang 24mm, Canon 50mm, Sigma 105mm
Re: M45 z bonusem
Dzięki. Co do tego samyanga to mam mieszane odczucia. Kiedyś go już próbowałem i walił strasznie aberą. Teraz wyszło w miarę fajnie. Myślę, że problem polega na idealnym ustawieniu ostrości. Mam masę materiału z tego zestawu z La Palmy i część jest bardzo fajna, tzn gwiazdki są fajne, a w części są obarczone niebieskimi obwódkami.Za każdym razem ustawiałem ostrość “na oko” na podglądzie, dlatego uważam, że ostrość jest tu kluczowa, ponieważ każda inna sesja jest inna pod względem wyglądu gwiazd
...
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni