Pierwsze pomiary z Male Borove na Słowacji wypadły bardzo dobrze. Od 22.00 do 01.00 kiedy to chmury zaczęły utrudniać obserwacje mieliśmy stabilne
wszystkie pomiary, w granicach 21.55 do 21,57 mag/arcsecond² na dużym obszarze nieba. W Złatnej czy Smerekowie dobre pomiary wypadają w jednym najciemniejszym kierunku i to bierzemy za potencjał, natomiast w Male Borove dobry kierunek to...większość nieba. Jeden najlepszy pomiar w zenicie pokazał 21.73 mag/arcsecond², ale już się nie powtórzył więc biorę to za jakiś błąd pomiarowy lub udało się wycelować w jakieś mniej "pokryte" gwiazdami miejsce.
Pomiary z nocy 29.04.2022/30.04.2022 Male Borove
- Midnight9999
Re: Pomiary z nocy 29.04.2022/30.04.2022 Male Borove
Bardzo ciekawą sprawą jest to jak bardzo ciemna w nocy jest okoliczna wioska, po godzinie 23 światło paliło się może w dwóch/ trzech domach, które jeszcze miały zasłonięte rolety. W okolicy taka ciemność, że na skrzyżowaniach czułem się nieswojo nie widząc totalnie nic po bokach, nawet zarysu jakiejkolwiek struktury, wjeżdżałem bo nie jechało na mnie nić świecącego
Lokalizacja godna polecenia.
Pomiary wyszły tak jak Sebastian mówi, wspólnie jednak stwierdziliśmy, że to miejsce prawdopodobnie może pokazać jeszcze lepsze wyniki, bo tego dnia co byliśmy w oddali były chmury, które świeciły całkiem konkretnie.

Lokalizacja godna polecenia.
Pomiary wyszły tak jak Sebastian mówi, wspólnie jednak stwierdziliśmy, że to miejsce prawdopodobnie może pokazać jeszcze lepsze wyniki, bo tego dnia co byliśmy w oddali były chmury, które świeciły całkiem konkretnie.
Messsier 79/110 | H400 130/400 | H400 II 24/400 | Caldwell -/67 | NGC 315/7840 | IC 25/5386 | Palomar 1/15 | Hickson -/100 |
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni