Propozycje wyjątkowych wyzwań obserwacyjnych.
Propozycje wyjątkowych wyzwań obserwacyjnych.
Taki temat wymyśliłem ponieważ, gdzieś tam przewijają się czasami na spotkaniach rożne wyzwania i może warto je zebrać i trzymać w jednym miejscu. Zamysł jest taki, żeby to były w miarę wyjątkowe i unikalne obiekty, a nie "czy da się zobaczyć galaktykę 15mag w 6-calach", czyli nie chodzi tutaj o same możliwości złapania jak najsłabszego obiektu w jak najmniejszym sprzęcie, ale w miarę oryginalnego/wyjątkowego wyzwania/ciekawego obiektu raczej nie zależnie od apertury.
Rozpoczynam listę niniejszymi wyzwaniami, z których nieliczne widzieliśmy:
1. Pease 1 w M15 czyli planetarka wewnątrz gromady kulistej. Jedna z czterech planetarek w gromadach kulistych.
2. Dżet w M87 - czyli widoczny obserwacyjnie efekt działania aktywnego jądra galaktyki i czarnej dziury.
3. Mgławica Koński Łeb - jako pewnego rodzaju ikona.
4. Śmigło w M13 – jako śmigło, ciekawy kształt w kulce.
5. Hoag Object - wyjątkowa galaktyka pierścieniowa.
6. Gwiazda centralna w M57 - jako pewna ikona gwiazd centralnych.
7. Krzyż Einsteina – czyli kwazar wraz ze zjawiskiem wielokrotnych obrazów wykorzystując soczewkowanie grawitacyjne, ale w zasadzie w planach jest zapolowanie na jakiekolwiek kwazary.
8. Szczeniak czyli Syriusz B – ikona białych karłów, ale w planach jest ogólnie zapolowanie na białe karły.
9. Szczegóły powierzchni jakiegokolwiek księżyca po za naszym
10. Veil z filtrami OIII przy oczach bez przyrządów optycznych.
11. Pojedyncze gwiazdy w M31
12. Pętla Barnarda w Orionie z filtrami H-beta przy oczach bez przyrządów optycznych.
13. Pulsar w M1 (Krab)
14. Septet Coplanda, Sextet Seyferda i Hickson 50 – jako skupione grupy galaktyk chociaż nie jestem przekonany czy powinny być na liście.
15. Pluton i Charon
16. „Światło” w VdB 93 (Głowie Mewy)
17. Galaktyka PGC 13696 w Plejadach
18. Blinking Nebula
19. Andromeda Parachute - soczewka grawitacyjna z czterema obrazami odległego kwazara, przynajmniej dwa składniki wydają się być w zasięgu 16"-20"
20. Arp 148 , tzw Ring galaxy, bliżej opisana tu: https://www.forumastronomiczne.pl/index ... t-mayalla/ w 16" coś da się zobaczyć
21. Abell 1 - chyba najtrudniejsza z całego katalogu, podobno do wyłapania w 22"22. gwiazda B324 w M33 i gwiazdy w Ngc 206(M31)
22. Gwiazda B324 w M33 i gwiazdy w Ngc 206(M31)
23. Plamy słoneczne gołym okiem.
.
Rozpoczynam listę niniejszymi wyzwaniami, z których nieliczne widzieliśmy:
1. Pease 1 w M15 czyli planetarka wewnątrz gromady kulistej. Jedna z czterech planetarek w gromadach kulistych.
2. Dżet w M87 - czyli widoczny obserwacyjnie efekt działania aktywnego jądra galaktyki i czarnej dziury.
3. Mgławica Koński Łeb - jako pewnego rodzaju ikona.
4. Śmigło w M13 – jako śmigło, ciekawy kształt w kulce.
5. Hoag Object - wyjątkowa galaktyka pierścieniowa.
6. Gwiazda centralna w M57 - jako pewna ikona gwiazd centralnych.
7. Krzyż Einsteina – czyli kwazar wraz ze zjawiskiem wielokrotnych obrazów wykorzystując soczewkowanie grawitacyjne, ale w zasadzie w planach jest zapolowanie na jakiekolwiek kwazary.
8. Szczeniak czyli Syriusz B – ikona białych karłów, ale w planach jest ogólnie zapolowanie na białe karły.
9. Szczegóły powierzchni jakiegokolwiek księżyca po za naszym
10. Veil z filtrami OIII przy oczach bez przyrządów optycznych.
11. Pojedyncze gwiazdy w M31
12. Pętla Barnarda w Orionie z filtrami H-beta przy oczach bez przyrządów optycznych.
13. Pulsar w M1 (Krab)
14. Septet Coplanda, Sextet Seyferda i Hickson 50 – jako skupione grupy galaktyk chociaż nie jestem przekonany czy powinny być na liście.
15. Pluton i Charon
16. „Światło” w VdB 93 (Głowie Mewy)
17. Galaktyka PGC 13696 w Plejadach
18. Blinking Nebula
19. Andromeda Parachute - soczewka grawitacyjna z czterema obrazami odległego kwazara, przynajmniej dwa składniki wydają się być w zasięgu 16"-20"
20. Arp 148 , tzw Ring galaxy, bliżej opisana tu: https://www.forumastronomiczne.pl/index ... t-mayalla/ w 16" coś da się zobaczyć
21. Abell 1 - chyba najtrudniejsza z całego katalogu, podobno do wyłapania w 22"22. gwiazda B324 w M33 i gwiazdy w Ngc 206(M31)
22. Gwiazda B324 w M33 i gwiazdy w Ngc 206(M31)
23. Plamy słoneczne gołym okiem.
.
- Midnight9999
Re: Propozycje wyzwań obserwacyjnych pod "duże" teleskopy.
Świetny temat!
Re: Propozycje wyjątkowych wyzwań obserwacyjnych.
Genialny temat. Mam nadzieję, że będziecie raportować postępy z tej listy.
ATM AR80 f/15, Towa 60mm f/15, ATM AR60 f/13.3, AR90s f/5.6, 10x50, 7x35, AZ4
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Dlaczego w nocy niebo jest ciemne, skoro patrząc w każdym kierunku, patrzę na jakąś gwiazdę? Heinrich Wilhelm Olbers
Spróbuje coś powalczyć 13” , temat ekstra !
Newtony : ATM 12" F/6 , ATM 10" , ATM 8" F/9
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
Refraktory : WO 98 FLT , Vixen 81 SD, Achromat ATM 80 F/15
To jest możliwe do zaobserwowania,czy tak tylko strzeliłeś?
Dla mnie numer jeden od kilku lat to Pease 1 w M15 , a na drugim miejscu centralna w pierścionku. Reszta może nie istnieć No może jeszcze jet w M87.
Tak z innej beczki, to ostatnio był na tyle dobry seeing, że przy moim wyjątkowo niegalaktycznym sprzęcie (Redcat-ogniskowa 250mm plus piksel 5.4), udało się złapać właśnie ten jet, co mnie bardzo cieszy
...
Pluton jest na pewno do wyłowienia nawet nie trzeba do tego dużego teleskopu. Powinno wystarczyć 12-14 cali, albo nawet 10 cali. Natomiast inną kwestią jest rozdzielenie i dojrzenie Charona...rozmiar około 0,05 sekundy oraz separacja od Plutona 0,7 sekundy tworzą prawdziwe wyzwanie...Na CN kiedyś czytałem, że jest to możliwe w 20 calach...Patrix pisze: ↑02 kwie 2022, 06:53To jest możliwe do zaobserwowania,czy tak tylko strzeliłeś?
Dla mnie numer jeden od kilku lat to Pease 1 w M15 , a na drugim miejscu centralna w pierścionku. Reszta może nie istnieć No może jeszcze jet w M87.
Tak z innej beczki, to ostatnio był na tyle dobry seeing, że przy moim wyjątkowo niegalaktycznym sprzęcie (Redcat-ogniskowa 250mm plus piksel 5.4), udało się złapać właśnie ten jet, co mnie bardzo cieszy
Natomiast na Twoim zdjęciu nie mogę dojrzeć jeta...on jest dość blisko jądra, a nie mogę na tyle powiększyć tego zdjęcia, a te dwie jasne plamki to wyglądają mi na galaktyki UGC 7652 oraz PGC 139919
No i popsułeś mi całą zabawę Masz rację, to nie jet, szkoda.
Na szybko znalazłem szkic i wszystko pasuje, tak jak piszesz.
...
-
Pomysł zacny, dorzuciłbym jeszcze :
- Andromeda Parachute - soczewka grawitacyjna z czterema obrazami odległego kwazara, przynajmniej dwa składniki wydająsię być w zasięgu 16"-20"
- Arp 148 , tzw Ring galaxy, bliżej opisana tu: https://www.forumastronomiczne.pl/index ... t-mayalla/
w 16" coś da się zobaczyć
- Abell 1 - chyba najtrudniejsza z całego katalogu, podobno do wyłapania w 22"
- gwiazda B324 w M33 i gwiazdy w Ngc 206(M31)
Pewnie coś by jeszcze znalazł
- Andromeda Parachute - soczewka grawitacyjna z czterema obrazami odległego kwazara, przynajmniej dwa składniki wydająsię być w zasięgu 16"-20"
- Arp 148 , tzw Ring galaxy, bliżej opisana tu: https://www.forumastronomiczne.pl/index ... t-mayalla/
Dzięki.MichalKaczan pisze: ↑07 kwie 2022, 12:40Pomysł zacny, dorzuciłbym jeszcze :
Pozowliłem sobie dorzucić do listy w pierwszym poście
Od siebie jeszcze wrzucam.
Część już zaliczona.
-Zarys struktur spiralnych w M32 i M110,spowodowanych falą uderzeniową interakcji z M31
-Most pomiędzy M31 a M110
-Obiekty Herbiga-Haro w M42
-"Filary Stworzenia" w mgł.Orzeł (M16)
-Mgł.Klepsydra w M8(Laguna)
-NGC 300 z Polski
-"Warkocze pyłowe" M51
-Struk.spiral M83 z Polski
-Struktura spiralna w NGC 1(Peg)
-Str.spiral. w NGC 3718(UMa)
-Str.spiral IC 342(Cam)
-Zewnętrzne rozległe ramiona M77(Cet)
-Pierścień wokół M94(CVn))
-"Myszy" z ogonami NGC 4676A i B-"Mice Galaxies"(Com)
-Anteny w NGC 4038/4039(Crv)
-Karłowata galaktyka UMi Dwarf(UMi)
-Kar.gal. Draco Dwarf(Dra)
-Gal.NGC 6255(Her)
-Strumień pył z NGC 3628(Leo)"Hamburger Galaxy"
-Str.pył.z NGC 4449(CVn)
-Jet z 3C273(Vir) dł.ok 15"
-Zniekształcenia w rozległym halo M102,M85,M89,
-Pętla pyłowa NGC4013(UMa)
-Fragmenty "Pętli Śmierci"wokół NGC5907(Dra)
-Nowo odkryte planetarne w Aur,Peg,Mon,Sge
-Większość ciemnych mgl.Barnarda i LDN
Na razie tyle, nie chce się rozpisywać by byłoby tego jeszcze sporo.
Część już zaliczona.
-Zarys struktur spiralnych w M32 i M110,spowodowanych falą uderzeniową interakcji z M31
-Most pomiędzy M31 a M110
-Obiekty Herbiga-Haro w M42
-"Filary Stworzenia" w mgł.Orzeł (M16)
-Mgł.Klepsydra w M8(Laguna)
-NGC 300 z Polski
-"Warkocze pyłowe" M51
-Struk.spiral M83 z Polski
-Struktura spiralna w NGC 1(Peg)
-Str.spiral. w NGC 3718(UMa)
-Str.spiral IC 342(Cam)
-Zewnętrzne rozległe ramiona M77(Cet)
-Pierścień wokół M94(CVn))
-"Myszy" z ogonami NGC 4676A i B-"Mice Galaxies"(Com)
-Anteny w NGC 4038/4039(Crv)
-Karłowata galaktyka UMi Dwarf(UMi)
-Kar.gal. Draco Dwarf(Dra)
-Gal.NGC 6255(Her)
-Strumień pył z NGC 3628(Leo)"Hamburger Galaxy"
-Str.pył.z NGC 4449(CVn)
-Jet z 3C273(Vir) dł.ok 15"
-Zniekształcenia w rozległym halo M102,M85,M89,
-Pętla pyłowa NGC4013(UMa)
-Fragmenty "Pętli Śmierci"wokół NGC5907(Dra)
-Nowo odkryte planetarne w Aur,Peg,Mon,Sge
-Większość ciemnych mgl.Barnarda i LDN
Na razie tyle, nie chce się rozpisywać by byłoby tego jeszcze sporo.
-"Filary Stworzenia" w mgł.Orzeł (M16). - na to nie wpadłem, ale spytam może prezesa. Seba, widzieliśmy filary?
-Fragmenty "Pętli Śmierci"wokół NGC5907(Dra) - ale to chyba niemożliwe w wizualu. Choć może się mylę.
-Fragmenty "Pętli Śmierci"wokół NGC5907(Dra) - ale to chyba niemożliwe w wizualu. Choć może się mylę.
...
Wydaje mi się z że Marcin z Markiem lub Adamem oglądali w 24.
Pamiętam że rok albo dwa wstecz widzieliśmy filary w 24".
Synta 8", ES 24mm 68°, ES 8.8mm 82°
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
LVW 13mm, LV 5mm, BCO 6mm
DO Starlight 15x70
M16 oglądałem dziesiątki razy, również w 24" ale nie przypominam sobie filarów, a szkoda. Przynamniej teraz mam powód, żeby wpaść znowu kiedyś do kraju
...
link do poczytania
https://www.cloudynights.com/topic/8233 ... %20%205907
Koniecznie wymaga to rozwinięcia, jak znajdę czas to napiszę więcej
Filary stworzenia można dostrzec już w 14"-15"
https://www.cloudynights.com/topic/6236 ... le-nebula/
Graniczny szum dla oka ludzkiego to ok.25-26mag/arc.sec(MPAS)(M.Bartels)
Filtry pomagają obniżyć ten próg do >27MPAS!
Najczulsze obecnie matryce CCD mogą zarejestrować obiekty o j.powierz.30-31(MPAS) ale wymaga to kilkudziesięciu godz.naświetlania.
W wizualu mało co jest niemożliwe...
link do poczytania
Najczulsze obecnie matryce CCD mogą zarejestrować obiekty o j.powierz.30-31(MPAS) ale wymaga to kilkudziesięciu godz.naświetlania.
Dzięki, ciekawy wątek, trzeba by spróbować z 24 tam strzelić.
W przypadku obiektów o ekstremalnie słabej jasności powierz.,równie ważną rolę jak wielkość apertury odgrywa luminacja(etendue)czyli ilości światła zebranej z jak największej pow. (nieba) ,przypadającą na na cm kwadratowy apertury.Luminację zmniejszamy ,zwiększając powiększenie ,które automatycznie redukuje EP.Przykładowo zmniejszenie EP z 7mm do 3.5mm,przy obserwacji obiektów o granicznej j.pow.,redukuje ich jasność pow. o3/4, przez co stają się niewidoczne. Luminację ,obliczmy w stopniach kw. na cm kw .ze wzorów
E=(DxD)x(FOVxFOV),lub (EPxEP) x(FxF)
gdzie D-śr.apertury w cm FOV-pole widzenia w stopniach , EP-źr.wyjściowa w cm, F-pozorne pole widz.okularu w stopniach. Jakby tego było mało Pętlę Śmierci ,przysłania IFN.Po zamieszczeniu szkicu pętli w NGC5907 i później w NGC 4013(M.Bartels),zacząłem zastanawiać się dlaczego ta w NGC5907 jest taka trudna(poległa na niej nie jedna apertura 20"+),przecież j.powierzchniowe większości tych obiektów to ok 26mag/arc.sec(MPAS),przy czym ta w NGC4013 była oczywista.Pogrzebałem po necie i znalazłem zdjęcie IFN w NGC5907+frag."Pętli Śmierci"Zestawiłem zdjęcia ze szkicem i z obrazami tego regionu w podczerwieni(IRAS)....i napisałem do M.Bartelsa.
Zamiast się rozpisywać skreeny korespondencji
E=(DxD)x(FOVxFOV),lub (EPxEP) x(FxF)
gdzie D-śr.apertury w cm FOV-pole widzenia w stopniach , EP-źr.wyjściowa w cm, F-pozorne pole widz.okularu w stopniach. Jakby tego było mało Pętlę Śmierci ,przysłania IFN.Po zamieszczeniu szkicu pętli w NGC5907 i później w NGC 4013(M.Bartels),zacząłem zastanawiać się dlaczego ta w NGC5907 jest taka trudna(poległa na niej nie jedna apertura 20"+),przecież j.powierzchniowe większości tych obiektów to ok 26mag/arc.sec(MPAS),przy czym ta w NGC4013 była oczywista.Pogrzebałem po necie i znalazłem zdjęcie IFN w NGC5907+frag."Pętli Śmierci"Zestawiłem zdjęcia ze szkicem i z obrazami tego regionu w podczerwieni(IRAS)....i napisałem do M.Bartelsa.
Zamiast się rozpisywać skreeny korespondencji
-
Bardzo ciekawy temat, ale...Erik68 pisze: ↑11 lut 2023, 10:43-Fragmenty "Pętli Śmierci"wokół NGC5907(Dra) - ale to chyba niemożliwe w wizualu. Choć może się mylę.
link do poczytania
Aż nie chce mi się wierzyć w obserwacje tak ciemnych obiektów. Chociaż, moim zdaniem jakość nieba jest tu kluczowa, i nawet nie chodzi o samą klasę nieba, a o przejrzystość i zawartość pary wodnej co bezpośrednio przekłada się na kontrast.
Niestety, trzeba tu od razu napisać, że takie warunki w Polsce nie występują nigdy. Strefa klimatyczna w której żyjemy to determinuje. Dopiero kiedy się zobaczy dobre niebo na duzej wysokosci gdzie wilgotność jest na poziomie kilku %... człowiek uświadamia sobie jak bardzo jest źle u nas.
Inny temat to adaptacja oka i indywidualne predyspozycje do tego czy coś dostrzegamy czy nie.
Pozdrawiam
M
pogodnego nieba!
-
Przymierzam się do wyprawy pod ciemne niebo. Mam na oku dwie miejscówki, które wydają się mieć potencjał:
1.okolice góry Zawižan w Chorwacji, wys ok 1500mnpm, niebo jakości SQM 21,88
2. Przełęcz w Austrii, wys ok 2300mnpm, niebo jakości SQM 21,89
Może będzie okazja sprawdzić i mam nadzieję zobaczyć coś z listy wyzwań.
1.okolice góry Zawižan w Chorwacji, wys ok 1500mnpm, niebo jakości SQM 21,88
2. Przełęcz w Austrii, wys ok 2300mnpm, niebo jakości SQM 21,89
Może będzie okazja sprawdzić i mam nadzieję zobaczyć coś z listy wyzwań.
pogodnego nieba!
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni