Kupię okular 30mm do 12"
Kupię okular 30mm do 12"
Hej, mam kilka ES ale przydał by mi się jakiś niedrogi okular 30... do newtona . Jako taki podobno jest ten z GSO co dawali do teleskopu .. ale ja to się nie znam , jak coś to 601 44427jeden najlepiej sms watsap itp , Dariusz
- midimariusz
Re: Kupię okular 30mm do 12"
ES 30mm jest absolutnie docelowy. GSO przy nim to zabawka, ale nie jest taki zły.
Mój blog
Zanim kupisz ES30mm to pożycz i popatrz przez niego w swoim teleskopie...ja mam bardzo złe doświadczenia z nim w Newtonie 16 i f/4,5
Osobiście nie korzystam przy obserwacji DS, zazwyczaj z więcej niż 17,5mm nawet jak są dostępne. Dużych obiektów jest niewiele, w porównaniu do maleństw, ale to zależy na co się nastawiasz...
- midimariusz
Tak, jak chcesz mieć super ostre pole to kłania się jeszcze korektor pola.
Ale na początek taki GSO nie będzie zły.
Najlepiej jakbyś sam wyprobowal np. Pojedź na złot lub pozycz od kolegi taki okular.
Ale na początek taki GSO nie będzie zły.
Najlepiej jakbyś sam wyprobowal np. Pojedź na złot lub pozycz od kolegi taki okular.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2024, 17:19 przez midimariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog
Mam 28mm Sky-Watcher.
Nie patrzyłem przez niego, dostałem razem z tubą. Poczytaj sobie opinie i jak będziesz chciał to Ci sprzedam za rozsądne pieniądze
Nie patrzyłem przez niego, dostałem razem z tubą. Poczytaj sobie opinie i jak będziesz chciał to Ci sprzedam za rozsądne pieniądze
Dzięki za odzew, mam nadzieję że przytaszczę w tym roku telepa w góry i może będzie okazja coś przymierzyć, popatrzeć... tak na marginesie to spotykacie się by coś popatrzeć w niebo ...?
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni