Drugi aparat "na barana" ?

Awatar użytkownika
soader
Posty: 240
Rejestracja: 19 sie 2020, 09:54

Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: soader » 24 cze 2022, 13:52

Cześć, chodzi mi po głowie pewna myśl - skoro mam już ustawiony setup i focę np. Veila na długich czasach to czy dałoby się na refraktor zamontować drugi aparat z obiektywem powiedzmy 50mm np. na głowicy kulowej montowanej do obejm i korzystając z prowadzenia robić ładny szeroki kadr Łąbędzia na jeszcze dłuższych czasach z racji małej ogniskowej co pozwoli zmniejszyć iso i zwiększyć przysłonę dzięki czemu nie będzie szumu a gwiazdki będą punkowe w całym kadrze? Takie dwie pieczenie na jednym ogniu. Czy ktoś już czegoś takiego próbował? widzicie jakieś przeciwwskazania? Mnie przychodzi do głowy np. kwestia uwalniania migawki w drugim aparacie- czy ten proces może wprowadzić drgania które zaburzą płynność prowadzenia głównego setupu?
Wizual: GSO 12", Bino Maxbright, Maxvision 28mm, 14mm, 8,8mm, LVW 22mm, 2xBCO 18, 2xPL 25, 2xGSO 32, Lumicon OIII, UHC 2", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto: SW 72 ED + FF, HEQ5, Canon 1100D mod

WavesWatcher
Posty: 453
Rejestracja: 19 lut 2019, 12:41

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: WavesWatcher » 24 cze 2022, 14:36

W teorii jest to świetne rozwiązanie.
Pytanie jak z wyrażeniem całości, kiedy wykadrujesz jakiś obiekt lustrzanką.
Trzeba by robić sesję na podniesionym lustrze i sprawdzić czy nie będzie drgań od migawki.

No ale, jeżeli robisz dithering: nie da się.
pogodnego nieba!

Awatar użytkownika
Setaarius
Site Admin
Posty: 3945
Rejestracja: 03 wrz 2017, 22:36

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: Setaarius » 24 cze 2022, 14:50

... może pójść o krok dalej 22255[
Załączniki
pobrane.jpeg
pobrane.jpeg (10.54 KiB) Przejrzano 509 razy

Awatar użytkownika
soader
Posty: 240
Rejestracja: 19 sie 2020, 09:54

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: soader » 24 cze 2022, 14:58

Setaarius pisze:
24 cze 2022, 14:50
... może pójść o krok dalej 22255[
Obrotny chłop, cztery zdjęcia naraz 22213[
No ale, jeżeli robisz dithering: nie da się
No właśnie, dithering wyklucza takie rozwiązanie, pozostaje swsa do szerokich kadrów 22268[
Wizual: GSO 12", Bino Maxbright, Maxvision 28mm, 14mm, 8,8mm, LVW 22mm, 2xBCO 18, 2xPL 25, 2xGSO 32, Lumicon OIII, UHC 2", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto: SW 72 ED + FF, HEQ5, Canon 1100D mod

Awatar użytkownika
s-o-c-z-i
Posty: 118
Rejestracja: 23 sty 2020, 14:15

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: s-o-c-z-i » 24 cze 2022, 15:25

Setaarius pisze:
24 cze 2022, 14:50
... może pójść o krok dalej 22255[
Ooooo.... ASTROKATIUSZA :mrgreen:

Awatar użytkownika
Patrix
Site Admin
Posty: 784
Rejestracja: 08 kwie 2019, 08:31

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: Patrix » 24 cze 2022, 16:48

soader pisze:
24 cze 2022, 14:58
No ale, jeżeli robisz dithering: nie da się
No właśnie, dithering wyklucza takie rozwiązanie, pozostaje swsa do szerokich kadrów 22268[

Nic nie wyklucza. Po prostu usuniesz skopane klatki, których będzie kilka i już, a reszta będzie OK. Ale, tak z własnego doświadczenia napiszę, że chociaż da się tak robić, to raczej lepiej mieć jakiś mały tracker typy star adventurer. Ja zawsze zapodaje głównym setupem sesje na całą noc i nie ruszam go aż do świtu. A z racji, że szerokie kadry nie wymagają tylu godzin naświetlania, to często je zmieniam podczas nocy. Pół godz, do max godz wystarcza. I tu wtedy z pomocą przychodzi właśnie star adventurer, który szybko przestawisz na inny cel, zapodajesz sesje w canonie na kolejną godzinę i wracasz znowu do 24" 11141[
...

WavesWatcher
Posty: 453
Rejestracja: 19 lut 2019, 12:41

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: WavesWatcher » 26 cze 2022, 21:18

Z drugiej strony jeżeli masz zapas nośności na montażu i drugi zestaw ( obiektyw i kamera/aparat ) to dlaczego nie. Zakładając, że do przyjęcia jest jeżeli część klatek będzie poruszonych.
Plusem jest to, że tylko raz ustawisz montaż. A mając większy setup plus Star Adventurer, każdego musisz ustawić.
pogodnego nieba!

WavesWatcher
Posty: 453
Rejestracja: 19 lut 2019, 12:41

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: WavesWatcher » 26 cze 2022, 21:20

Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że teleskop może wchodzić w kadr obiektywu. Można by to rozwiązać stosując piggyback na przeciwwadze.

Np:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... hafts.html
pogodnego nieba!

Awatar użytkownika
soader
Posty: 240
Rejestracja: 19 sie 2020, 09:54

Re: Drugi aparat "na barana" ?

Post autor: soader » 26 cze 2022, 22:23

Dzięki za odpowiedzi, generalnie wydaje się że nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań, i może uda się to ogarnąć. Przetestuję takie rozwiązanie z drugim aparatem i dam znać czy coś z tego wyjdzie. Podobają mi się szerokie kadry z 50mm ale trochę szkoda poświęcać na to całą sesję na heq5.
Wizual: GSO 12", Bino Maxbright, Maxvision 28mm, 14mm, 8,8mm, LVW 22mm, 2xBCO 18, 2xPL 25, 2xGSO 32, Lumicon OIII, UHC 2", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto: SW 72 ED + FF, HEQ5, Canon 1100D mod

ODPOWIEDZ
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość