Montaż Skytee 2 - krótka opinia

Awatar użytkownika
Setaarius
Site Admin

Montaż Skytee 2 - krótka opinia

Post autor: Setaarius » 07 wrz 2024, 11:47

Jak niektórzy wiedzą stałem się posiadaczem montażu Skytee 2.
Od jakiegoś czasu nosiłem się z zakupem tego montażu, chyba niewiele osób go ma, być może ze względu na to, iż nie jest tani jak na montaż azymutalny, który wykorzystamy w zasadzie jedynie do wizuala.

Za tyle samo można mieć EQ5, którą po doposażeniu w przyszłości w napędy można wykorzystać do astrofotografii chociażby.

Być może Skytee 2 też udałoby się tak zmodyfikować, ale raczej nie ma takiego zakresu gotowych i sprawdzonych rozwiązań, jak w przypadku EQ5.

Wracając do Skytee 2 to montaż sprawia naprawdę solidne wrażenie.
Ja co prawda nie jestem zbyt wymagającym użytkownikiem, jeżeli chodzi o mechanikę, bo wciąż wolę standardowy wyciąg SW od GSO z mikro, czy teflony SW od łożyskowania GSO w dobsonach, ale tutaj wydaje się że wszystko działa naprawdę dobrze i chyba każdy powinien być zadowolony.

Montaż jest naprawdę stabilny i ma się wrażenie, jakby miało się do czynienia z tubą na dobsonie.
Jakiekolwiek drgania prawie nie istnieją, są od razu niwelowane po zaprzestaniu przesuwania tuby.
Może trafił mi się dobry egzemplarz, a może tak dobrze ten montaż się sprawuje.

Na montażu pracowała standardowa tuba SW 200/1000 i nie było żadnego problemu z jej obsługą czy poruszeniem podczas wyszukiwania obiektów.

Nie zauważyłem, żadnych luzów powodujących problemy z obsługą, ale być może zwrócę na to uwagę w przyszłości, bo na razie zwyczajnie cieszyłem się, że tak dobrze to działa i nie skupiałem na szukaniu ewentualnych niedoskonałości.

Mam nadzieję, że będzie okazja i przyjadę gdzieś do Was, żebyście mogli sami zobaczyć w praktyce jego działanie, a przynajmniej te osoby, które nie miały jeszcze z nim styczności.
Załączniki
IMG_20240828_224805.jpg
IMG_20240828_224752.jpg

Awatar użytkownika
soader

Re: Montaż Skytee 2 - krótka opinia

Post autor: soader » 09 wrz 2024, 10:00

Dzięki za recenzję 22273[ Jak oceniasz komfort obserwacji dobson vs Skytee 2? to ten typ na którym można powiesić dwie tuby po obu stronach?
Wizual: GSO 12", DO SL 15x70, Nikon EX 8x40
Foto 1: N 200/1000, HEQ5 + Asiair, Canon 6D mod
Foto 2: TS65Q, EQ3-2 Pro + Asiair, Canon 1100D mod

Awatar użytkownika
Setaarius
Site Admin

Re: Montaż Skytee 2 - krótka opinia

Post autor: Setaarius » 09 wrz 2024, 13:39

Tak to ten montaż na dwie tuby, ewentualnie można kombinować z lornetką z drugiej strony :D

To zależy od wielkości dobsona i tuby na Skytee 2.

Generalnie Skytee zapewnia większy komfort pod względem dostosowania do wzrostu użytkownika bo zarówno na wysunięciu nóg, jak też na umieszczaniu tuby na dovetailu można to dostosować, czego dobson nie ma i na przykład przy niskich obiektach trzeba leżeć, a w dużych dobsonach wspinać się... natomiast na drugiej szali mamy kwestię iż przy długiej tubie i niskiej osobie też może być problem z sięgnięciem do okularu, ale nisko położone obiekty można oglądać zawsze komfortowo :D

ODPOWIEDZ
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni