Teleskop cyfrowy ZWO Seestar S50
Re: Teleskop cyfrowy ZWO Seestar S50
Dużo się rejestruje jak na takie maleństwo. Osobiście widzę w tych zdjęciach jeden problem. Nie wiem jak tam się ustawia ostrość, ale wszystkie zdjęcia są jakby lekko out of focus, no chyba że to wina prowadzenia. Powalczyłbym z tym na twoim miejscu, ponieważ tak samo jak nie ostre są gwiazdy, tak samo zblurowana wychodzi mgławica. Na ostrym zdjęciu wyjdzie też więcej detalu. Poza tym widać, że idzie ci coraz lepiej
...
Blur wynika z ograniczeń tego sprzętu, to zapewne kwestia prowadzenia.Ostrość ustawiam autofokusem, który działa bezbłędnie.
Można ręcznie, lecz to mordęga.
Można ręcznie, lecz to mordęga.
ZWO Seestar S50
ZWO Seestar S50
Nie odbierz tego jako krytykę, ale jako dobrą rade. Coś ewidentnie robisz nie tak. Nie wiem w jakim programie obrabiasz, ale to nie powinno tak wyglądać. Zarówno M31 jak i inne zdjęcia są zbyt odszumione i wyostrzone zarazem, co daje taki niezbyt naturalny efekt. Kiedyś ci już proponowałem żebyś wrzucił stacka żeby można było się temu przyjrzeć.
BTW akurat M31 jest mega trudna do fotografii, wiec lepiej skupić się na nieco mniejszych obiektach
BTW akurat M31 jest mega trudna do fotografii, wiec lepiej skupić się na nieco mniejszych obiektach
...
Spoko, nie obrażam się
Obrabiam w Siril oraz w Adobe Lightroom.
Musisz pamiętać także, że ten sprzęt ma swoje ograniczenia. Apertura to zaledwie 50 mm, napęd w dwóch płaszczyznach, który generuje rotację pola.
Wiem, że można lepiej, pracuję nad tym nieprzerwanie.
Obrabiam w Siril oraz w Adobe Lightroom.
Musisz pamiętać także, że ten sprzęt ma swoje ograniczenia. Apertura to zaledwie 50 mm, napęd w dwóch płaszczyznach, który generuje rotację pola.
Wiem, że można lepiej, pracuję nad tym nieprzerwanie.
ZWO Seestar S50
Tak mi się właśnie wydaje, że największą bolączką tego zestawu jest rotacja. Nie ma jakiegoś klinu do tego sprzętu? To by rozwiązało największy jego problem.
Siril i Lightroom to dobre narzędzia na początek i warto z tym na razie zostać. Natomiast co do 50mm apertury, to wiedz, że mój Redcat też ma taką samą i nigdy nie uważałem tego za wadę.
Jakbyś miał ochotę podzielić się kiedyś surowym stackiem to wal śmiało.
Siril i Lightroom to dobre narzędzia na początek i warto z tym na razie zostać. Natomiast co do 50mm apertury, to wiedz, że mój Redcat też ma taką samą i nigdy nie uważałem tego za wadę.
Jakbyś miał ochotę podzielić się kiedyś surowym stackiem to wal śmiało.
...
Są kliny, oczywiście. Jednak wtedy mechanizmy Seestara pracują pod nienaturalnym kątem i ulegają większym obciążeniom.
Mam stacka IC 1590 z wczoraj. W jaki sposób mam go wysłać?
Mam stacka IC 1590 z wczoraj. W jaki sposób mam go wysłać?
ZWO Seestar S50
Pacman? Fajnie, też go teraz wypalam. Wrzuć Stacka na https://wetransfer.com Chyba nie ma nic lepszego na wysyłanie za darmo dużych plików. Ewentualnie Google drive, albo Dropbox.
...
ZWO Seestar S50
Chociaż się nie udzielam to śledzę wątek...
Podobają mi się od dawna możliwości tego cudeńka i liczę, że będą się pojawiać konkurencyjne, jak też lepsze wersje tego typu sprzętu...
Podobają mi się od dawna możliwości tego cudeńka i liczę, że będą się pojawiać konkurencyjne, jak też lepsze wersje tego typu sprzętu...
No tyko nie mów, że ty też go chcesz kupić. Bo jak prezezs zacznie robić zdjęcia, to ja sprzedaje cały sprzęt i kupuje dobsa z nagleramiSetaarius pisze: ↑ Chociaż się nie udzielam to śledzę wątek...
...
Rozumiem, boisz się konkurencjiPatrix pisze: ↑14 sie 2024, 22:20No tyko nie mów, że ty też go chcesz kupić. Bo jak prezezs zacznie robić zdjęcia, to ja sprzedaje cały sprzęt i kupuje dobsa z nagleramiSetaarius pisze: ↑ Chociaż się nie udzielam to śledzę wątek...
ZWO Seestar S50
- midimariusz
ZWO Seestar S50
meble do salonu klasyczne stylowe meble do salonu i jadalni