Po ostatnich dość nieprzyjemnych perypetiach związanych przez oślepianiem światłami latarek, aut i laserów przez sąsiadów postanowiłem zmienić miejscówkę. Pojechałem jakieś pół km dalej. I to była dobra decyzja. Poprzednia miejscówka była nadal oślepiana światłami. Nie wiem, co ci ludzie mają narąbane w głowach? No i obowiązkowo oświetlone domy 360 stopni przez pół nocy! Ogólnie jest coraz gorzej. Oprócz jednego auta (pewnie myśliwych), które mnie wyminęło, nic się nie działo.
Celem na dzisiaj były zdjęcia asteryzmów. Sukces był połowiczny. Zapomniałem zapasowej baterii do aparatu, a obecna wyczerpała się po godzinie. Miałem na szczęście Galaxy S23 Ultra.
Zrobiłem zdjęcia kilku asteryzmów, przeleciałem letnie klasyki, zrobiłem kilka fotek tym obiektom, oraz kilka zdjęć Samsungiem S23 Ultra. Na koniec obserwacji przyszedł czas na obserwację Saturna i Jowisza przez ES 8.8mm (170X). Planety bardzo dobrze widoczne wraz z księżycami.
Nic odkrywczego za bardzo nie obserwowałem, taka lightowa sesja. W domu byłem o 1:30.
Wrzucam kilka fotek.
Miejsce obserwacji:
Zdjęcia a Sony Alfa S7:
Bonus - zdjęcia z Samsung S23 Ultra + teleskop:
Asteryzmy:
Obserwacje 29.08.2024
- midimariusz
Obserwacje 29.08.2024
- Załączniki
-
- NFC 7789 Róża Karoliny Cas ast.JPG (130.4 KiB) Przejrzano 1650 razy
Mój blog